NAPS I COLS

ECO agricultor Actualizado: 3 enero 2013
Naps i Cols
  • 5.00 / 5 5
1 voto
Dirección Sardana, 56, barri de Bufalà
Localidad Badalona
Provincia BARCELONA
Teléfono 615132117(Cristina), 665564987(Carlos) o 605894001(Toni).

Des del mes de març del 2006 funciona al barri de Bufalà un grup de consum ecològic anomenat NAPS I COLS. El grup està format per famílies, d’aquest i d’altres barris, preocupades i interessades pel consum responsable i conscient de productes ecològics.
Aquest grup de consum pertany a la Plataforma per un Equipament Sociocultural al barri de Bufalà, i dóna resposta de forma molt concreta a una de les línies de treball de la plataforma: la sostenibilitat i l’agroecologia. Al mateix temps es crea un canal de participació per la gent del barri i de la ciutat.

L’objectiu del grup és desenvolupar una opció de consum més responsable i conscient. La gent que participa en aquest grup s’implica i participa en algunes de les fases de l’intercanvi perquè un dels principis bàsics del grup és l’autogestió. Els socis s’organitzen i gestionen les seves compres, contacten directament amb els proveïdors i s’encarreguen de la distribució i lliurament del producte. No es tracta d’una botiga oberta al públic i el grup no genera beneficis econòmics de cap mena.

Des del grup ecològic es compren a can Perol els següents productes:

  • fruita i verdura de temporada, pà i ous de forma setmanal.
  • Elaborats com fuet, sobressada, mel, oli, ous, sucs.
  • Pa i pastisseria
  • d’altres productes temporals com torrons, pollastres de pallès, etc.

Els nostres proveïdors i productes són de qualitat i tenen la garantia del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (C.C.P.A.E.).

Un cop per setmana, els dimarts de 7 a 9 del vespre, es preparen les cistelles per cadascuna de les unitats familiars i les famílies passen a recollir-les pel local. Aquesta feina de preparar les caixes li correspon a 2 unitats familiars diferents cada setmana, es fan torns rotatius i tothom hi participa.

Ser soci del grup implica bàsicament fer aquest torn quan toca. A partir d’aquí, la participació i el grau de compromís de cadascú amb les necessitats del grup és lliure i voluntari. En el grup hi ha persones que s’encarreguen més directament de la gestió del grup, aquests càrrecs van canviant cada cert temps. Hi ha un responsable d’economia, una persona encarregada de preparar el calendari de torns i fer els canvis necessaris i persones que s’encarreguen de fer les comandes i tractar directament amb el proveïdor.

De forma esporàdica es van fent reunions per canviar l’organització del grup, fer valoracions del funcionament o dels productes, passar informacions de caràcter general, etc.

Formar part d’un grup de consum ecològic és una resposta a petita escala a la crisi alimentària que viu el món actualment. Menjar ecològic no surt car si t’organitzes i si li compres directament al proveïdor. És una alternativa possible, tot i que poc estesa.

Un dels avantatges socials que implica aquest model de consum és que ajuda al petit pagès i a la petita empresa. Hi ha poca gent que actualment pogui viure de la terra o de la producción alimentària sense entrar en el mercat de la distribució a gran escala. Un grup de consum ecològic aposta sempre per la petita empresa i per la relació interpersonal entre comprador i productor. Aposta per una activitat agrícola respectuosa amb el medi ambient, pel reciclatge, perquè els aliments no portin massa plàstics ni embalums, pel producte de temporada i del país.

Volem comprar només allò que necessitem: ser consumidors però no consumistes.

Si estàs interessat/a en aquesta activitat, vols formar un grup de consum a la teva ciutat o barri o vols algún altre tipus d’informació sobre aquest tema, posa’t en contacte amb nosaltres.

Escriu un mail a: [email protected] o bé truca al telèfon 615132117(Cristina), 665564987(Carlos), 605894001(Toni).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *